Bel-Ami - Guy de Maupassant

          Bel-Ami de Guy de Maupassant este un roman despre arivism si accederea in inalta societate. Geoges Duroy (Du Roy de Cantel)  provine din Rouen, de la tara si doreste mai mult decat sa ingrijeasca de un pamant.


            Romanul debuteaza cu socotelile lui de a-si potrivi banii pana urmatorul salariu, astfel incat sa nu moara de foame, desi nu mai avea bani pentru fiecare masa a zilei si tare ar fi poftit la o bere. Il intalneste pe Charles  Forestier, fostul lui camarad, care ii propune a scrie un articol pentru ziar despre Algeria. El incearca, dar nu are inspiratie si se duce la Forestier sa-l roage sa scrie primul articol: Amintirile unui soldat in Africa. Acesta este pe picior de plecare si-i spune ca poate sa urce, sa-l ajute sotia lui.

            Intrand in lumea celor puternici, devine amantul doamnei Clotilde de Marelle al carei sot este mai mereu plecat, fiind  inspector la cai ferate de Nord. Fiica ei, Laurine il "boteaza" Bel-Ami. Isi doreste sa urce tot mai sus, asa ca atunci cand Forestier moare ii face cererea in casatorie lui Claire-Madeline Forestier, inainte ca aceasta din urma sa-si gaseasca pe altcineva. Faptul ca imediat dupa nunta preia functia si salariul lui Forestier, nimic in casa nu se schimba si glumele de la ziarul La Vie Francaise, unde colegii ii spun in continuare Forestier (intrucat amandoi scriau dupa dictare in articole ce gandea Madeline) il fac sa oscileze intre ura fata de Forestier si ura fata de sotia lui.
                Nu de putine ori Madeleine ii tot spune de efectul pe care il are asupra femeilor si ca s-ar fi putut casatori cu una din fetele domnului Walter, patronul ziarului. Dandu-si seama de efectul pe care il are asupra sotiei lui Walter,Virginie, se hotaraste sa-si incerce norocul.

              Va trebui sa cititi cartea pentru a afla ce se intampla mai departe. Cartea o gasiti la editura corint.


            Si nici o fiinta nu se intoarce, niciodata... Pastrezi mulajul statuilor, amprentelor care refac, intotdeauna, astfel de obiecte, dar trupul meu, chipul meu, gandurile mele, dorintele mele nu vor mai aparea niciodata. Si, totusi, se vor naste milioane, miliarde de fiinte, care vor avea, in cativa centrimetrii patrati, un nas, urechi, o frunte, obraji, o gura ca mine, si, de asemenea, un suflet ca mine, fara ca eu sa ma reintorc vreodata, fara ca macar o particica ce ar putea fi recunoscuta din mine sa apara in aceste creaturi nenumarate si diferite, la nesfarsit diferite, desi atata de asemanatoare."

          Atata vreme cat il inselase pe celalalt, cum putea sa aiba incredere in ea!"

          As fi un idiot daca mi-as face sange rau pentru asta. Fiecare pentru el. Victoria apartine celor indrazneti. Totul este doar egoism. Egoismul care-ti slujeste ambitia si-ti aduce bogatia e cel mai de pret decat cel care-ti slujeste iubirea si-ti aduce femeia."

            -Insoara-te prietene, nu stii ce inseamna sa traiesti singur, la varsta mea."

              Bel-Ami este  o carte superba, care surprinde trairile omului si o mica analiza a lui.

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Eu si totusi alta - Jojo Moyes (Inainte sa te cunosc #3)

Sotia tacuta - A.S.A Harrison