Sub luna de sofran - Nicole C. Vosseler

            Sub luna de sofran de Nicole C. Vosseler este o carte superba care spune povestea Mayei, nascuta Greenwood. Ea mai are o sora mai mica, Angelina si un frate vitreg, Jonathan,  nascut in prima casnicie a tatalui sau cu Emma Bailey. Cu toate acestea, se intelege foarte bine cu Jonathan si mai deloc cu Angelina.


            Maya este o tanara englezoaica, cultivata, care adora sa citeasca si sa studieze. Din cauza mentalitatii insa nu este lasata sa studieze la facultate, desi mosteneste de la tatal sau pasiunea pentru istorie, locuri si culturi. La varsta de sapte ani il cunoaste pe Richard Burton Francis, prietenul tatalui sau si ii sopteste ca vrea sa se casatoreasca cu el. Cei doi pastreaza o relatie prin scrisori pana cand Maya are aproape douazeci si unu de ani, cand il intalneste pe Ralph William Chisholm Garret, prietenul fratelui sau. Initial Ralph ii fusese destinat surorii sale mai mici. Familia se opune relatiei si ajutata de Jonathan, Maya fuge cu Ralph si se casatoresc.

             La scurt timp izbucneste razboiul cu Rusia, iar Jonathan este trimis ca medic asistent si dupa un an moare de holera. Pentru ca nunta a avut loc fara acordul superiorilor Ralph este trimis la Aden. Acolo cei doi soti descopera ca nu se cunosc deloc si ca au alte aspiratii. Apar multe neintelegeri, iar moartea lui Jonathan creaza un zid. Maya se hotaraste sa-si paraseasca sotul cand este rapita de beduini pentru a fi folosita ca moneda de schimb. Intre timp si sultanul din Ijar este fermecat de ea spre supararea celor trei sotii ale acestuia (Adiba, Munawar, Zaynab)  care vor sa scape de ea.
          La opt ani o tiganca ii prezice ca numele iubitului ei incepe cu R. Sa fie Richard, prima iubire, Ralph, sotul ei sau Rashad ibn Fahd ibn Husam al-Din, capetenia tribului al-Shaheen, tatal baietelului ei, dar care trei copii cu sotia lui Nashita? Va las pe voi sa descoperiti.
          Este un roman de neratat, plin de emotii, care incepe din Oxford, trece prin inima Arabiei si se incheie in Cairo. Actiunea este activa si  Sub luna de sofran nu va va lasa indiferenti. O gasiti la libris, in categoria beletristica.

            Sub titlul original Unter dem Safranmond, Sub luna de sofran a aparut in 2008. Am mai citit de Nicole C. Vosseler si Dincolo de Nil.

          „I-ar fi placut sa ii poata spuna Mayei ca o iubea la fel ca pe Angelina, dar ar fi fost o minciuna. Maya ii fusese intotdeauna straina si asa ramasese, mult mai straina chiar si decat Jonathan, pe care nu il purtase timp de noua luni in pantece si nu-l adusese pe lume."
          „Maya sufla si aburi geamul, si in pata lasata de respiratia ei desena cu degetul o inima, in care scrise un „R“ si inca inainte sa isi dea seama la cine se referise prin aceasta initiala, la Ralph sau la Richard, sterse pata cu maneca."
          „- E mort, sopti ea cu vocea ragusita de plans. Jonathan. E mort.
          - Cel putin a devenit un erou, spuse el cu voce sparta si continua cu amaraciune: Ceea ce mie nu mi-a fost dat.
          Maya il privi si ceva se rupse in ea."

          „Stiti care este cel mai mare dusman al daragostei? rosti Richard incet, abia perceptibil si probabil mai mult pentru sine insusi decat pentru cel din fata lui. Mandria. Mandria este cel mai mare dusman al dragostei."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Vrajitoarea - Camilla Läckberg (Seria Fjällbacka #10)

Cand infloreste liliacul - Martha Hall Kelly