Fata pe care ai lasat-o in urma - Jojo Moyes

             Desi Jojo Moyes m-a cucerit cu Inainte sa te cunosc si Dupa ce te-am pierdut, Fata pe care ai lasat-o in urma imi place infinit mai mult.


          Jojo Moyes incepe Fata pe care ai lasat-o in urma cu povestea Sophiei Lefèvre (fosta Bessette) al carei sot, Édouard pleaca pe front. Nemtii ocupa orasul in care ei traiau si chiar se hotarasc sa manance in hotelul detinut de familia ei, Le Coq Rouge. Desi este sfatuita de sora ei, Helene, sa piteasca portretul,  Sophie afiseaza tabloul facut de sotul ei in care este infatisata. Tabloul este cel care ii aduce impreuna pe Sophie si Eduard si ajunge sa fie denumit Fata pe care ai lasat-o in urma.

             Capitanul nemtilor, Friedrich Hencken, stie ca Sophie ascunde un porc in ograda, dar ii place curajul ei. Sophie si Helene ajung sa gateasca pentru nemti, dar nu pot opri nimic si pentru ele si copii lor, intrucat nemtii noteaza la suta de gram ce aduc in hotel. Cu toate acestea capitanului i se face mila de ele si vazandu-le atat de slabe ii da Sophiei ultimele porti ramase care le imparte cu drag cu restul familiei. In seara in care Sophie decide cu sora ei sa taie porcul si sa-l imparta cu vecinii, Kommandantul  ii cere sa danseze cu el in bucatarie. Dandu-si seama ca acesta o place ii cere s-o ajute sa-si intalneasca sotul, numai ca desi Kommandatul admira foarte mult tabloul, acesta nu este targul. Friedrich se simte umilit de intalnirea cu Sophie si o trimite in lagar. Sophie tot spera ca va ajunge la Edouard, dar oare il va mai intalni?

             Aproape un secol mai tarziu, Fata pe care ai lasat-o in urma sta pe un perete in casa de sticla a Oliviei Halston, cadou de nunta de la sotul ei, David Halston, cel care a proiectat si casa. La patru ani de la moartea sotului ei, Liv se chinuie sa-si revina. Intr-o seara il cunoaste pe Paul si cei doi incep o relatie. Liv ii arata tabloul primit de la David si-i spune cat de mult inseamna pentru ea acest tablou. Ceea ce nu stie Liv este ca Paul este director la o firma care se ocupa cu recuperarea obiectelor furate in timpul razboiului, iar Fata pe care ai lasat-o in urma este unul dintre acestea. Édouard Lefèvre este un pictor extrem de talentat, iar Fata valoreze milioane de euro si este revendicata de familia acesteia. Liv nu vrea sa renunte la tablou din motive sentimentale si refuza orice intelegere cu rudele familiei Lefèvre, care urmaresc doar banii de pe tablou.
           Va las pe voi sa descoperiti cine castiga procesul si ce se intampla mai departe cu Sophie si Édouard. Cartea face parte din categoria beletristica. In unele locuri apare sub titlul Jertfa iubirii. Am mai citit si In cautarea unui destin, Un barbat si o femeie.
        

          „-Adica pana unde se va ajunge? Daca ai cumparat o casa si terenul de sub ea a fost furat in Evul Mediu, cand pamantul era luat cu japca, asta inseamna ca intr-o buna zi cineva va ridica pretentii si asupra casei? Trebuie sa inapoiez si inelul meu cu diamant pentru ca piatra a fost luata din cine stie ce colt al Africii? Pentru numele lui Dumnezeu, e vorba de Primul Razboi Mondial! Au trecut aproape o suta de ani. Sistemul juridic intrece orice limita."

           „-Pana atunci nu le pasase de Sophie. De ce ar profita acum de pe urma ei? Familia lui Édouard nu se preocupa decat de ea insasi. Nu stiu decat de bani, bani si iar bani. As fi fericit sa aflu ca au pierdut procesul."

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Eu si totusi alta - Jojo Moyes (Inainte sa te cunosc #3)

Sotia tacuta - A.S.A Harrison