Detectivul Alex Cross - James Patterson

           Romanul Detectivul Alex Cross face parte din seria Alex Cross, scrisa de James Patterson.
Cariera de politist lui Alex Cross este in plina ascensiune, are doi copii, Damon si Jannie, iar sotia lui il anunta ca este din nou insarcinata. Mama lui, Buni, ii mai ajuta si ea.


           Sotia lui, Maria, moare impuscata in bratele lui si el nu reuseste sa afle cine este asasinul si care este motivul pentru care a fost ucisa. Ciudat este ca la inceputul cartii are doi copii si sotia este insarcinata, iar dupa moartea sotiei il mai are si pe Alex Jr, desi sotia a fost puscata in piept si a murit la spital, iar sarcina era proaspat anuntata(nefiind vizibila).
          Renunta la jobul de politist si accepta oferta celor de la FBI. Dupa cateva cazuri mai periculoase bunica ameninta sa-i paraseasca intrucat este foarte ingrijorata si nu mai poate suporta situatia.  Atunci Alex isi da demisia si lucreaza ca psiholog.
             Cazurile de violuri se inmultesc si un mafiot vrea sa ofere la schimb eliberarea lui pe numele asasinului Mariei Cross. Daca vor hotara sa accepte targul ramane sa aflati voi.

           Desi numele se pastreaza cu exactitate, cartea este foarte diferita de film. Romanul Detectivul Alex Cross surprinde un violator si un criminal in serie, in timp ce in film nu are loc niciun contact intim cu victimele ucise. In film Maria moare pe la mijlocul filmului si Alex stie cine este in timp ce in roman trec zece ani pana ce Alex reuseste sa prinda o pista. Diferenta cea mai mare este ca filmul il lasa pe Alex sa se simta usor vinovat pentru moartea sotiei sale, care moare pentru ca Macelarul (Michael Sullivan) vrea sa-i faca rau lui. In carte Maria Cross moare pentru ca una din victime spune ca a fost violata fara insa a dori sa faca un portret. De altfel criminalul este altcineva.

           Cartea face parte din categoria thriller.  Actiunea este activa, James Patterson nu insista prea mult pe o situatie.


           „Nu voiam sa vorbesc cu nimeni despre aceste ultime clipe pe care le-am petrecut impreuna; nu voiam mila nimanui, nici curiozitatea lor inoportuna. Nu voiam sa satisfact nevoia oamenilor de barfe meschine, sa fiu subiectul celei mai noi povesti dramatice rostite in soapta."

          „Sullivan se putea sa fi devenit informatorul cuiva din cadrul Biroului. Era posibil ca FBI sau politia din New York sa-l protejeze. Sau chiar sa fie in Programul de protectie a martorilor. Asta se intamplase oare cu ucigasul Mariei?
           Era turnatorul cuiva?
           Il proteja oare FBI pe Macelar?"

           Volumul se incheie cu: „Apoi telefonul suna ca o alarma si sar repede si ma grabesc in hol. Il iau de pe suportul subred.
           -Resedinta familiei Cross, raspund eu, in spiritul zilei.
           -A avut loc o crima, aud si simt un gol in stomac.
           Astept un moment inainte sa zic ceva.
           -De ce ma sunati pe mine? intreb eu.
           -Pentru că esti doctorul Cross, iar eu sunt criminalul.”

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Eu si totusi alta - Jojo Moyes (Inainte sa te cunosc #3)

Sotia tacuta - A.S.A Harrison