Prizonierul cerului (Cimitirul cartilor uitate #3) - Carlos Ruiz Zafón

              Pentru cei care nu si-au dat seama inca sunt dependenta de scriitura lui Zafón.

              Am citit intre timp si Printul intunericului, care este romanul lui de debut. Se simte ca autorul are talent, dar la momentul in care voi scrie recenzia voi povesti si desprre primul volum din trilogie.
              Romanul Prizonierul cerului, al treilea volum, dupa Umbra vantului si Jocului ingerului, leaga primele 2 volume, iar actiunea vine la un an dupa Umbra vantului.
             In dimineata de Craciun  a anului 1957 Daniel Sempere primeste vizita unui personaj misterios caruia ii lipseste o mana si intreaba de Fermin. Isi arata interesul fata de cel mai scumpa si mai frumoasa editie a cartii Contele de Monte-Cristo. O cumpara si ii lasa un mesaj lui Fermin Romero de Torres. Nu exista coincidente la Zafón asa ca veti descoperi daca cititi cartea legatura.

             Cartea explica cu lux de amanunte tot ce ramasese fara explicatie in primele 2 volume, toate cheile romanelor anterioare vor fi reinterpretate"  oferind noi sensuri. Aflam si ca mama lui Daniel nu a murit din cauza unei boli cum credeam noi in primul volum ci a fost ucisa. Cine a ucis-o si de ce aflati citind cartea.  Ultimul volum va reprezenta razbunarea mortii Isabellei. Volumul se termina cu intelegerea pe care David Martin (care il reprezinta pe Prizonierul cerului) o face cu Daniel Sempere.

                Cartea  vorbeste despre Palatul Montjuic, care a fost  inchisoare in timpul dictaturii lui Franco.

              „Am luat orasul si, apeland la esenta sa, am creat o Barcelona ca pe un personaj de sine statator, care poate fi recunoscuta, dar nu este cea de astazi", afirma autorul intr-un interviu. Apare un nou personaj, Mauricio Valls, pe care autorul il descrie ca: adevaratul personaj negativ al seriei".
            Ultimul volum doreste rezolvarea tuturor misterelor: „Vor aparea noi informatii despre Daniel, despre Fermin si despre acest personaj misterios care este Mauricio Valls, ne vom intoarce in Cimitirul Cartilor Uitate si vom reintalni personaje si lucruri pe care nu credeam ca le vom mai revedea vreodata, inainte de a fi complet rezolvat puzzle-ul".

               Prizonierul cerului descrie cartea „un roman al splendorii si al capcanelor, care la randul lor ascund alte si alte capcane. In mainile lui Carlos Ruiz Zafón, fiecare scena imprumută aerul misterios din primele filme ale lui Orson Welles. Trebuie sa fii cu adevarat romantic ca sa-i poţi aprecia intreaga valoare si abia atunci lectura ta va fi exceptionala“.

           Cartea se gaseste aici.


            „Zilele s-au prefacut in saptamani si curand a fost evident ca n-avea sa vina nimeni sa puna intrebari despre strain, fiindca nimeni nu se intereseaza de ceea ce prefera sa ignore. "

              „-Va spuneam ca rezervarea domnului Cascos Buendia este pe numele editurii Ariadna. Doriti sa va fac legatura in camera?
             Am scapat receptorul din mana. Ariadna era numele ediurii fondate cu ani in urma de Mauricio Valls."

            "Mana lui cauta printre flori si da peste o statueta de ipsos, atat de mica incat incape in pumn. Un inger. Vorbele pe care le credea uitate i se deschid in memorie ca o rana veche.
             Si daca intr-o zi, ingenuncheat al mormantul ei, vei simti ca focul furiei incearca sa puna stapanire pe tine, aminteste-ti ca in povestea mea, ca si intr-a ta, a existat un inger care are toate raspunsurile.
          Copilul incerca sa ia figurina ingerului din mana tatalui si atingand-o cu degetele, o impinge fara voie. Statueta cade pe marmura si se sperge. Atunci o vede. O hartiuta minuscula, impaturita si ascunsa in statueta de ipsos. Hartia e fina, aproape stravezie. O desface cu degetele si recunoaste pe loc caligrafia.

Mauricio Valls
El Pinar
Strada Manuel Arnus
Barcelona"

            Seria mi-a deschis apetitul, asa ca in asteptarea ultimul volum din teatralogie, ma voi indrepta catre "Palatul de la Miazanoapte" si " Luminile din septembrie"


             L-am descoperit pe Zafon intamplator. Am ales cartea Incaperi ferecate intamplator si atunci am aflat ca exista si un serial dupa acest volum si ca mai exista un autor care descrie Barcelona superb.

Comentarii

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Vrajitoarea - Camilla Läckberg (Seria Fjällbacka #10)

Cand infloreste liliacul - Martha Hall Kelly