Doamna apelor - Philippa Gregory

           Doamna apelor este cel al treilea roman din seria “Razboiul verilor”, dupa Regina alba, recenzie aici si Regina Rosie recenzie aici. In prim plan o avem pe Jacquetta de Luxembourg, mama Elisabethei Woodwille.
         Unul dintre cele mai importante evenimente istorice ale epocii medievale il reprezinta Razboiul celor doua roze. Denumirea a fost inspirata de blazoanele celor doua case, trandafirul alb pentru casa de York si cel rosu pentru casa de Lancaster. Ambele au fost ramuri ale dinastiei Regale a Plantagenetilor si  aveau pretentii la tron, invocand descendenta dupa Eduard III.
          Cartea prezinta decaderea casei de Lancaster reprezentata de Henry VI si sotia franceza a acestuia Margareta de Anjou si ascensiunea casei de York prin tanarul Eduard IV.

           Jacquetta de Luxemburg este prezentata ca urmasa a Melusinei – zeita raurilor in mitologia vest-europeana. Este inzestrata din nastere cu puteri vizionare, se pricepe la vrajitorie si isi invata si fata cea mare “trucurile acestea”.
          Cartea imbina istoria cu dragostea. Se construieste o frumoasa poveste de dragoste intre Richard Woodville si Jacquetta.
          Intr-o  epoca in care acuzatia de vrajitorie atragea moartea, ea reuseste sa-si ascunda talentul. O prietena de a ei, Ioana D’Arc, a fost arsa sub privirile ei de catre cel care avea sa devina primul ei sot,  Ducele de Bedfor. Casatoria a fost doar un pretext  pentru ca ducele sa beneficieze de talentul ei pentru a-si sprijini ambitiile. Dar Jacquetta ramane vaduva si mosteneste o avere uriasa. Refuza o noua casatorie propusa de casa regala si se casatoreste cu scutierul primului sot. 


           „-Pe cer, deasupra lui Edward de March, cand si-a ridicat stindardul, a rasarit soarele, de pe urma au aparut trei sori.  Trei sori pe cer deasupra lui, iar cel din mijloc il scalda cu razele sale. A fost ca un miracol! Nu stiam ce inseamna, insa ne-am dat seama ca e binecuvantat. Nu stiam de ce."

          „Simt ce simt si ei: pentru ce ne-am luptat, pentru ce am murit, daca pamanturile pe care le-am castigat sunt date inapoi in urma unui tratat, in urma unei casatorii, dupa capriciul unui rege care n-a luptat niciodata pentru ele asa cum am luptat noi?"


          „-Jack Cade si-a primit gratierea pe numele John Mortimer. Numele pe care l-a folosit in lupta.
           -Si?
           -Si a fost urmarit in ciuda gratierii si capturat - in ciuda gratierii. Le-a aratat actul de iertare semnat de rege, binecuvantat de episcop, facut corect pe numele John Mortimer. Insa va fi spanzurat sub numele de Jack Cade.
           -Gratierea regelui e pe un nume, cel sub care e cunoscut. Va fi spanzurat sub alt nume,
           -Dar prin asta le aratam tututor ca, de fapt, cauza lui a fost dreapta. A spus ca nu exista cuvantul legii, ca lorzii si regele se poarta dupa placul lor. Prin asta dovedim ca asa e. Facem pace cu el pe campul de lupa, cand e inarmar, cand el e puternic, iar noi, slabi, cand el e aproape de victorie, iar noi suntem imobilizati in Turn. Ii oferim gratierea, care inseamna cuvantul nostru de onoare, dar o incalcam imediat ce el devine fugar. Pe gratiere e numele regelui, regele care si-a dat cuvantul. Se dovedeste ca asta nu inseamna nimic. Gratierea nu face mai multe parale decat hartia, iscalitura regelui nu face mai multe parale decat cerneala. Nu exista intelege, nu exista dreptate, ne-am tradat propria cauza, ne incalcam juramintele!"

         Produsul poate fi cumparat de aici sau sub forma de eBook de aici.


         Voi ce carti ati mai citit?  Mai gasiti pe blog recenzii la dinastia Tudorilor: Blestemul regelui, Imblanzirea reginei,  Printesa statornica,  Mostenirea BoleynSurorile Boleyn, razboiul Rozelor: Regina Alba, Regina Rosie si o carte romantica: Copilul zanelor

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postari asemanatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

HYDRA VÉGÉTAL

Eu si totusi alta - Jojo Moyes (Inainte sa te cunosc #3)

Sotia tacuta - A.S.A Harrison